Saç dökülmesine neden olabilecek birçok faktör vardır ve milyonlarca insan bu sorunu çözmek için saç ekimi yaptırmaktadır. Cinsiyet, genetik, yaş, yaşam koşulları veya şeker hastalığı, insanların bildiği nedenlerden bazılarıdır. Saç dökülmesine neden olduğu düşünülen faktörlerden biri de hormon dengesizliğidir.
Hormonlar ve Saç Dökülmesi Arasındaki İlişkiyi Anlamak
Hormonal dengesizlik vücudumuzda hoş olmayan sonuçlar doğurabilir ve genellikle saçlarımız da etkilenir. Saçlarda incelme ve saç dökülmesi çeşitli nedenlerle oluşabilse de hormonal saç dökülmesi önemli bir konudur. İnsan hormonları vücudumuzda elçiler gibi hareket eder, kaslarımıza ve organlarımıza işlerini nasıl yapmaları gerektiğini ve başlamaları gereken zamanı bildirir. Doğru bir dengede çalışmalıdırlar. Sorun olduğu zaman ise insülin oluşumu, hücre gelişimi, kalp hızı, düzenli metabolizma ve daha pek çok soruna yol açabilir.
Bahsedilen dengesizlikler ayrıca “telogen effluvium” adı verilen bir tür saç dökülmesine neden olabilir. Androjen veya testosteron (kadınlarda) gibi hormonların aşırı üretimi, doğrudan kafa derisinden saç dökülmesine neden olabilir. Östrojen veya progesteronun sınırlandırılması ile saçlar çok daha hızlı bir şekilde büyümenin telojen bölümüne yönlendirilebilir ve bu hormonların olmaması nedeniyle saçın üremesi yavaşlayabilir veya bazı kişilerde tamamen durabilir.
Hormonlar Saçınıza Nasıl Etki Eder?
Hormon dengesizlikleri saç derisini ve saç büyümesini değiştirebilir. Sonuç olarak bu, tiroid koşulları, sınırlı östrojen seviyeleri, menopoz, kilo değişiklikleri ve androgenetik alopesi gibi bazı endişeler yaratabilir. Her sorunun farklı bir sonucu olabilir, bazıları kalıcıdır ve bazıları kalıcı değildir.
Tiroid
hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi tiroid durumlarından kaynaklanan Tiroid hormonuna bağlı saç dökülmesidir ve genellikle tiroid ilacının başlatılmasıyla zahmetsizce çözülebilir ve kısa süreli saç dökülmesine neden olur. Endokrin ağına dahil olan tiroid, hücrelerin ve hücresel enerjinin canlanmasını ve gelişimini ayarlamak için geliştirilmiş hormonlar yaratır. Bu nedenle, saç genellikle büyüyebilmesi için tiroide bağımlıdır.
Hormonal dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olan ilaçlarla yaklaşık bir ay içinde doğal saç çıkışınızın eski haline gelmesi gerekir.
Ostrojen
Kadınlarda östrojen oluşumu, yaşam süreleri boyunca doğal olarak farklılık gösterir ancak değişiklikler genellikle saç dökülmesine veya incelmesine neden olur.
Saç genellikle perimenopoz, menopoz, hamilelik ve doğum sonrası boyunca östrojendeki değişikliklere bağlı olarak büyüme değişikliklerine uğrar. Örneğin, hamilelik sırasında kadınlar, bu hormonun artan seviyeleri nedeniyle genellikle daha kalın, daha dolgun saçlara sahip olduklarını fark ederler. Doğum sonrası hormonun ani düşüşü saç dökülmesine neden olacaktır.
Bu genellikle kısa bir süre için olur, zayıf hormonal denge düzeldiğinde, saç büyümesi normal seyrine devam edebilir.
Özetle, hormon dengesizliği saç dökülmesine neden olabilir.