Hemen hepimiz “Güzellik sadece cilt derinliğindedir, içimizdedir” veya “Güzellik bakanın gözündedir” gibi ifadelere aşinayız. Bu sözler bir dereceye kadar doğru olsa da, bazı fiziksel kusurların özgüvenimizi etkilediği de bir gerçek. İşte bu psikolojimizi etkileyen fiziksel kusurların başında saçsızlık, kellik, fakat derinde saçın yer yer dökülmüş, seyrelmiş biçimi gelir.
Erkeklerde veya kadınlarda saç dökülmesi yaşlılık hissi veriyor ve çoğu insanı olduğundan yaşlı hissetmesine ve hatta kendisini çirkin bulmasına sebep oluyor. Bir insan kendini iyi hissetmez ve çirkin bulursa, karşısında bakan göze de o elektriği veremiyor maalesef.
Genellikle saç dökülmesi genetiktir ve önlenemez. Ancak genetik her zaman suçlu değildir. Kimyasal hasar dahil saç dökülmesine neden olabilecek başka birçok faktör de vardır. Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesi, ise son zamanlarda karşımıza çıkan, oldukça fazla gözlemlediğimiz bir durum. Sıklıkla saçlarda minyatürleşme, incelme ve yer yer kalıcı dökülme şeklinde seyrediyor. Neyse ki kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesi tedavi edilebilir, özellikle saç çizgisinde beliren bu probleme saç ekimiyle tekrar hacim kazandırabiliriz. Ama burada dikkat edilmesi gereken bazı konular var. diyelim ki kimyasallar sebebiyle saç dökülme sorunu yaşıyorsunuz. Bana geldiğinizde ben ilk etapta sizi kesinlikle saç ekimine yönlendirmem. Zira beklemek, en az 6 ay beklemeyi öneririm. Saç folikülü şoka girmiş, strese girmiş ama hala yaşıyor veya tekrar güçlenecek olabilir.
İşte bu süreçte en az 6 ay beklenmesi, ardından PRP veya mezoterapi gibi yan saç tedavilerine başvurulması önemlidir. Bu 6 boyunca saçlı deriye herhangi bir müdahalenin yapılmaması gerekir. Doğal sürece, akışa güvenmek gerekir.
Kimyasal hasar ve saç kaybı
Çoğu insan saçlarının güzel görünmesi için çok fazla zaman, özen ve para harcıyor. Ne yazık ki, saça ne kadar fazla işlem yaptırırsanız ve bu kimsayal bazlı işlemler olursa, saç gerçek anlamda küsüyor ve beni benimle bırak haykırışları içinde bedeninize elveda diyor. Saçın görünümünü iyileştirmek için yapılan tüm tedaviler aslında hasara neden olabilir. Burada bahsettiğim sözüm ona tedavilerdir. Kuaför uygulamaları başlığı altına toplayabiliriz bunları. Perma, saç boyaları ve düzleştiriciler gibi saç uygulamalarının tümü kimyasal içerir. Eğitimli bir profesyonel tarafından doğru bir şekilde uygulandığında, bu ürünler saça aşırı zarar vermemelidir. Bununla birlikte, bu ürünlerin kötü kimyasal içerikleri, uygulayıcının deneyimsizliği, hatalı işlemi veya saçın gerektiğinden fazla, aşırı derecede maruz kalması zarar görmesine neden olabilir. Doğru bakım yapılmazsa, kimyasal hasar folikül hasarına ve saç dökülmesine bile yol açabilir.
Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesini tedavi etmek
Kimyasal hasarın neden olduğu saç dökülmesi, saç köklerinin zarar görmesinin doğrudan bir sonucudur. Hasar görmüş saç kökleri yeni, sağlıklı saçlar çıkaramaz. Saç kökleri hasar gördükten sonra, ameliyatsız saç dökülmesi tedavilerinin etkili olması pek olası değildir. Ama yukarıda yazdığım süreci tekrar hatırlatmak isterim. Saçı kendi haline bırakmak ve en az 6 ay ellememek ve sonrasında hala bir çıkma söz konusu değilse, PRP ve mezoterapi gibi ve hatta kök hücre enjeksiyonlarından faydalanmak önemlidir. Sonrasında en son çare saç ekimi olmalıdır. Dediğim gibi en son çaremiz saç ekimiyse, kimyasal hasar nedeniyle saç dökülmesi olan hastalar tipik olarak saç ekimi için harika adaylardır. Hastanın uygun bir donör alanı olduğu sürece etkilenen bölgeye saç ekimi yapılması mümkündür. Saçın kimyasal hasar nedeniyle incelmiş bölgelerine kalınlık ve hacim kazandırabilir. Ekilen bu saç, hastalara doğal olarak kalın, çekici ve doğal bir görünüm kazandıracaktır.
Saçlarınızın kimyasal hasara uğramaması için lütfen şunları dikkate alınız: