Birçok kadında menopoz sürecinin başlamasıyla birlikte bazı fiziksel ve ruhsal değişimler meydana gelir. Semptomlar kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de sıcak basmaları, çarpıntı, terleme, kilo, baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk, depresyon ve saç dökülmesi gibi belirtiler, menopoz sürecinin en yaygın şikayetleri arasında yer alır. Saçların incelmesi ve seyrekleşmesi psikolojik sonuçları olan fiziksel bir sorundur. Peki, menopoz sürecinde saçlar neden dökülür? Tedavi edilmesi mümkün müdür? Bu soruların cevabını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Menopoz Ve Saç Dökülmesi Arasındaki İlişki
Nasıl ki saçların beyazlaması yaşlanmanın bir parçasıysa, menopoz da kadınların yaşam döngülerinde mutlaka yaşayacakları kaçınılmaz ve doğal bir süreçtir. 40 yaş öncesi görülen menopoz erken menopoz olarak kabul edilir. Araştırmalara göre, başka bir sağlık sorununun olmadığı durumlarda, kadınlarda menopoz yaşı ortalama 45 ila 50 yaş civarıdır. Vücutta östrojen ve progesteron hormonunun daha az salgılanmaya başlamasıyla meydana gelen büyük hormonal değişimler saçların yapısına zarar vererek, ağır saç kayıplarına yol açabilmektedir. Bu hormonlar saçların büyüme evresindeki hızı destekledikleri için, daha yavaş büyüyen saçlar doğal olarak dökülen saçların yerini alamaz. Bu da saçlarda zayıf ve seyrek bir görünüme yol açar.
Ancak paniğe gerek yok! Saç dökülmesinin birçok farklı sebebi olabilir. Yapılması gereken ilk şey bunun nedenlerini araştırmak, başka bir sağlık sorununun dökülmeye yol açıp açmadığını öğrenmektir.
Menopoz kaynaklı saç dökülmesi problemi yaşıyor olmanız, saçlarınızdan vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Saç dökülmesini önleyebilecek tedavi seçenekleri ve alternatif çözüm yolları vardır.
Menopoza Bağlı Saç Dökülmesi Belirtileri Nelerdir?
Menopoz sürecinde saçlar zamanla incelmeye ve seyrekleşmeye başlar. Dolayısıyla ilk etapta menopoz kaynaklı saç kaybı yaşadığınızı fark edemeyebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken belirtiler şu şekildedir:
Bazı durumlarda, başın tepesinde ve yanlarda belirgin bir seyrekleşme görülebilir. Bu belirtileri ne kadar erken fark ederseniz tedavi edilmesi de o kadar kolay olacaktır.
Menopoz Sürecinde Saç Dökülmesi Ne Sıklıkta Görülür?
Menopoz dönemindeki kadınların ortalama %80’i saçlarında incelme ve seyrekleşme sorunu yaşarlar. Menopozun en yaygın şikayetlerinden biri olan saç dökülmesi probleminde genetik faktörler de rol oynar. Menopoz sürecinde saç dökülmesi yaşayan bir aile üyeniz varsa, sizin de bu sorunu yaşama ihtimaliniz yüksektir.
Menopoz Sürecinde Saç Dökülmesine Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Menopoz döneminde yaşanan saç dökülmesi büyük ölçüde hormon değişimlerinden kaynaklansa da, bu süreçte yaşanan saç kaybını tetikleyen başka faktörler de olabilir. Stres, kullanılan ilaçlar, hastalıklar, ağır tedavi süreçleri, vitamin yetersizliği gibi durumlar, menopoza bağlı saç dökülmesi sorununu daha da kötüleştirebilir. Bu sebeple saç kaybına yol açan nedenlerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Perimenopoz Saç Dökülmesi Nasıl Olur?
Perimenopoz menopoza geçiş dönemini kapsayan bir süreçtir. Hormon seviyelerinin dalgalı ve değişken olduğu bu süreç 40’lı yaşlarda başlar. Saç dökülmelerinin, hormon düzeylerindeki azalmayla ilişkili olduğu biliniyor. Dolayısıyla vücudun menopoza hazırlandığı bu süreçte de, menopoz dönemine girdikten sonra meydana gelen dökülme problemleri yaşanabilir. Saçlar eskisine oranla, daha kuru, cansız ve mat bir hale gelir. Perimenopoz sürecindeki saç dökülmesi ile menopoz dönemindeki saç dökülmesi problemi benzer nedenlere bağlı olarak geliştiği için uygulanacak tedavi yöntemleri de aynıdır.
Menopoz Döneminde Saç Dökülmesi Önlenebilir mi?
Bu süreçte yaşanan saç dökülmeleriyle baş edebilmek için bazı çözüm önerileri vardır. İşte aşama aşama yapılması gerekenler:
Saçlarınızdaki değişimleri takip edin. Kuruma, matlaşma, incelme, alın bölgesinde açılma gibi detayları erken fark etmeniz, erken tedbir alarak yol almanız anlamına gelir. Saçlarınızı gözlemleyin ve bu belirtileri tespit ederseniz beklemeden bir dermatologdan randevu alın.
2. Doğru Saç Bakım Ürünü Kullanın
Menopoz sürecinde saçlar daha hassas bir yapıda oldukları için özenli ve düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Kimyasal içerikli saç bakım ürünleri zaten yıpranmakta olan saçlarınıza daha çok zarar verir. Saç dokusuna zarar vermeyecek, besleyici ve doğal içerikli ürünler kullanmak gerekir.
3. Saçlarınıza Karşı Nazik Olun
Saçlara dışarıdan yapılan uygulamalar da saç yapısının bozulma sürecini hızlandırabilir. Kimyasal saç boyaları, yüksek ısılı saç şekillendiricileri kırılmaya meyilli saçlar için oldukça zararlıdır. Saçları tararken sert hareketlerden kaçınmak; nemli bir fırça yardımıyla nazikçe taramak gerekir.
Menopoza Bağlı Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Menopoz sürecinde yaşanan saç dökülmesi problemine çözüm üretebilmek için ilk yapılması gereken şey bir doktora gitmek ve saç dökülmesine neden olabilecek bir başka sağlık sorunu veya vitamin eksikliği olup olmadığının araştırılmasını sağlamaktır. Menopoza bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesi, genel olarak hormon takviyesi yapılarak tedavi edilir.Ancak bunun da bazı yan etkileri ve riskleri olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Hormon tedavisinin yanı sıra saç ekimi gibi seçenekler de düşünülebilir. Saç ekimi yaptırmayı tercih edenler için uygulanabilecek yöntemlere bir göz atalım:
Minoksidil: Minoksidil, saçların gelişme sürecini desteklemesi özelliğiyle saç dökülmesinin tedavi edilmesinde başvurulan bir etken maddedir. Ancak ciltte tahrişe yol açma gibi olumsuz yan etkileri olabilmektedir. Bu sebeple birçok ülkede kullanımına kısıtlama getirilmiştir. Biberiye yağının minoksidil ile benzer faydalara sahip olduğu ve ciddi yan etkileri olmadığı görülmüştür.
Trombositten Zengin Plazma Tedavisi (PRP): PRP, vücuttan alınan kanın plazmasının ayrıştırılarak vücuda tekrar enjekte edilmesidir. Bazı araştırmalar, trombositten zengin hücrelerin kafa derisine enjekte edilmesiyle uygulanan PRP yönteminin, saç dökülmesi tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.
Lazer Tedavisi: Bilimsel bir dayanağı olmamakla birlikte, düşük enerjili lazer kullanımıyla uygulanan tedavinin saç dökülmesini azalttığı düşünülmektedir.
Menopoz Sırasında Zayıflayan Saçlarla Başa Çıkmanın 6 Yolu:
Sağlıksız bir beslenme rutini saç sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Yeteri kadar vitamin ve mineral alınmalı, bunun yanı sıra günlük beslenme programı protein yönünden zengin gıdalardan oluşmalıdır. Proteinin saç folikülleri üzerinde etkisi vardır ve yeteri kadar alınmadığı takdirde saçların büyüme sürecine olumsuz etki eder. Beslenme dışında, dışarıdan alınan vitamin takviyeleri de saçlar için faydalı olacaktır.
2. Saçlarınızı Doğru Bakım Ürünleriyle Besleyin
Saçlar için kullanılan temizleme ve bakım ürünleri dikkatli seçilmelidir. Doğru saç bakım ürünü saç dökülmesini tedavi etmese de tedavi sürecini destekler. Saçların onarılmasına ve güçlendirilmesine yardımcı olan doğal içerikli şampuan ve saç kremi tercih edilmelidir.
3. Saçlarınızı Güneş Işınlarından Koruyun
Güneş ışınları cilde olduğu kadar saçlara da zarar vermektedir. Menopoz sürecinde saçların daha az hasar görmesini önlemek için UV korumalı şekillendirme ürünü kullanılabilir. Bunun yanı sıra şapka takmak da saçlar için koruyucu önlem olarak düşünülebilir.
4. Bambu Yastık Kılıfı Kullanın
Daha pürüzsüz bir dokuda olan bambu yastık kılıfları, saçların sürtünmeden kaynaklı kurumasını ve hasar görmesini önler.
5. Stres Düzeyini Azaltın
Yoğun stresin beden ve ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri herkesçe bilinir. Kontrolsüz stres menopoz semptomlarıyla savaşmaya çalışan bir kadının baş düşmanıdır. Özellikle de menopoz sürecinin beklenen bir sonucu olarak yaşanan saç dökülmesi problemini tetiklediği düşünülmektedir.
6. Saç Modelinizi Değiştirin
Menopoz sürecinde saçların incelmesi ve seyrelmesiyle birlikte, saç kesimi tercihlerinizi gözden geçirmeniz gerekebilir. Saçların daha hacimli görünebilmesi için kısa saç modelleri tavsiye edilir.