Saç dökülmesi, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla dünya genelinde birçok kadın ve erkeğin ortak problemidir. Saç dökülmesi tedavisi; ilaç takviyeleri, cerrahi uygulamalar ve doğal yöntemlerden oluşan çözüm seçenekleriyle, oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Saç ekimi tekniği de, kalıcı ve etkili çözümler sunması avantajıyla son yılların en çok araştırılan ve tercih edilen uygulamalarından biri haline geldi. Saç ekimi, saç seyrelmesi ve kellikle sonuçlanan ağır saç kayıplarının telafisinde uygulanan cerrahi bir seçenektir. Aslına bakarsanız bir mikro cerrahi uygulamasıdır.
Dediğim gibi sağlıklı saç köklerinin mikrocerrahi yöntemlerle, saçsız bölgeye nakledilmesiyle gerçekleştirilir. Saç taşıyan ya da başka bir deyişle, aktif saç köklerinin bulunduğu alan, donör yani verici alan olarak adlandırılır. Genellikle donör alan başın arka kısmı, alıcı alan ise başın üst ve ön kısmıdır.
Saç Ekimi Erkek Tipi Kelliğin Tedavisinde Mi Uygulanır?
Genel olarak, saç ekiminin erkek tipi saç dökülmelerinde uygulandığı düşünülür. Ancak bu işlem, sadece erkek tipi saç dökülmelerinin tedavisinde değil, çeşitli nedenlere bağlı gelişen saç dökülmesi ve seyrelmeleri için de geçerli bir seçenektir.
Saç Ekimini Kimler Yaptırabilir?
Saç ekimi için öncelikle, donör alanda saç kaynağının olması gerekir. Saç dökülmesi problemi hem kadınlar hem de erkekler için hemen hemen her yaşta görülebilse de 30 yaş üstü olanlarda şikayetler daha yoğun gözlemlenmiştir. Saç ekimi için uygun olan adayları şu şekilde sıralayabiliriz:
Saç Ekimi Kimler İçin Uygun Değildir?
Saç ekiminin uygulanamadığı bazı durumlar da vardır. Saç ekimi için uygun olmayan adayları şöyle sıralayabiliriz:
Saç Ekimi Avantajlı Bir Seçenek Midir?
Saç ekimi tedavisi, saç dökülmesinin yoğun, saç kaybının kalıcı olduğu durumlar için etkili ve kalıcı bir çözüm sunması bakımından avantajlı bir seçenektir. Hem erkeklere hem de kadınlara sunduğu estetik faydaları da göz ardı etmemek gerekir.
Saç ekimi, her ne kadar cerrahi bir işlem olsa da, operasyon esnasında ve sonrasında hastalara herhangi bir sıkıntılı süreç yaşatmaması bakımından da güvenle tercih edilmektedir. Lokal anestezi ya da sedasyon altında altında gerçekleştirilebilen işlemden sonra hastalar, tolere edebilecekleri düzeyde sıkıntılar yaşıyor ve ayakta tedavi edilebiliyorlar. Saç ekimi operasyonu sonrası işlemin sonuçlarının alınmaya başlamasıyla birlikte yaşanan memnuniyet ve yükselen özgüven duygusunu da unutmamak gerekir.
Saç Ekimi Yaptırmaya Karar Vermeden Önce Neleri Göz Önünde Bulundurmak Gerekir?
Karar verme sürecinde göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli konu vardır:
Saç ekiminin başarısı, donör alanda bulunan saçların kalitesiyle doğru orantılıdır. Verici alandaki saçların kalınlığı ve yoğunluğu, işlemin sonucuna etki eder.
İşlem maliyeti, kullanılan tekniğe, saç dökülmesinin boyutuna, işlemi gerçekleştirecek doktor ya da uzmanın profesyonelliğine göre değişiklik gösterir.
Saç ekimi dökülen saçların tedavisi için çözüm üretir. Dökülme sorununu tedavi etmez.
Düzenli kullanılan ilaçların ya da devam etmekte olan tedavi süreçlerinin işlem öncesi uzmanla paylaşılması gerekir. Saç ekimi için uygun bir aday olmayabilirsiniz.
Saç ekimi sonrası yeni saç oluşumu ağır işleyen bir süreçtir. İşlemin hemen sonuç vermeyeceği bilinmelidir.
Her cerrahi işlem, komplikasyon ve yan etki olasılığı taşır. Saç ekimi operasyonunda etkiler hafif, süreçler kısa da olsa, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Donör veya alıcı bölgede şu komplikasyonlar oluşabilir:
Saç Ekimi Operasyonu Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?
Saç ekimi sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken şey, kişisel bakımınızdır. Saç ekimi uzmanı tarafından verilen yönergeleri takip etmeli yara bakımınızı tarif edildiği şekilde yapmalısınız. Ağrı, kanama gibi şikayetleriniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.
Saç Ekiminde Hangi Teknikler Uygulanır? Hangisi Daha Avantajlıdır?
Saç Ekimi FUT ve FUE olmak üzere iki farklı teknikle gerçekleştirilir. Saç ekimi işleminin sonucunu etkileyen iki önemli unsur vardır. Birincisi, donör alanda bulunan saçların yoğunluğu ve kalitesi, ikincisi de transferin hangi teknikle yapıldığıdır.
FUT (Folliicular Unit Transplantation) Tekniği
FUT tekniği donör alandan saçlı derinin şerit halinde çıkarılarak, uygulama alanına nakledilmesi yöntemiyle gerçekleşir. FUT, genellikle ağır saç kaybı yaşayan kişilerde tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntem dezavantajları sebebiyle hemen hemen hiç uygulanmamaktadır. Bazı yurtdışı ülkelerde yapılsa bile, FUE tekniği son derece üstün bir işlemdir, FUT’un artık eski bir teknik olduğunu söyleyebilirim.
FUE (Follicular Unit Extraction) Tekniği
FUE tekniği donör alandan saç köklerinin teker teker alınarak saçsız bölgeye nakledilmesi yöntemiyle gerçekleşir. FUE, dokuların şerit halinde kesilmesine gerek kalmaması açısından daha avantajlı ve zahmetsiz bir tekniktir. Saç ekimi operasyonlarının büyük bir kısmı FUE tekniği kullanılarak gerçekleştirilir.