Alopesi areata diğer adıyla saç kıran otoimmün sisteminin yanlışlıkla saç köklerindeki yapıları yabancı olarak tanımladığı ve ardından saldırılar yaptığı bir hastalıktır. Sıklıkla saçların kafa derisinden küçük dairesel lekeler halinde dökülmesiyle gözlemlenir. Saç dökülmesi hızlı, birdenbire olabilir ve nadir de olsa vücudun diğer bölgelerini kaplayabilir.
Alopesi Areata’nın Sebepleri Nelerdir?
Maalesef alopesi areta yani saçkıranın sebebinin tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Neden otoimmün sistemi arızalanıyor ve saç folikülüne saldırıyor, bilmiyoruz. Araştırmacılar, saç folikülünün kendisinin bağışıklık sisteminin tehlikeli olarak yorumladığı bir sinyal yaydığını öne süren ve binden fazla hasta üzerinde bir çalışma yürüttü fakat spesifik çalışma mekanizmaları net değil. Yine tam olarak nedenini bulamadılar. Bazı araştırmacılar bu durumun genetik olduğuna inanıyor.
Saçkıran nasıl anlaşılır?
Doktorunuz otoimmün hastalıklar için tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek, sorular soracak ve fiziki muayene yapacaktır. Bu, tıbbi bir teşhis için yeterli değilse, doktorunuz mikroskop analizi için saçınızdan ve kafa derisi dokusundan bir örnek alabilir. Ek olarak, doktor tiroid bezindeki anormallikler olarak bilinen aşırı aktif veya az aktif olmasına bağlı olarak hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi durumlar için kan testleri isteyebilir.
Saçkıranın Tedavisi Var mı?
Şu an itibariyle saçkıran hastalığının kalıcı bir tedavisi yok. Birçoğu ilaçlara iyi yanıt verir, ancak bazıları belirgin bir değişiklik yaşamaz. Saçkıranla savaşmanın en bilinen yolları, Minoxidil (Rogaine) ve topikal kortikosteroidlerdir fakat mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Yale Üniversitesi’nde geliştirilen bir saçkıran ilacı, bu sorunu yaşayan erkekler üzerinde denedi ve birkaç ay içinde sağlıklı saçlarını yeniden çıkarmasını sağladı. Benzer şekilde, yine bir üniversiteye bağlı olarak geliştirilen saçkıran ilacı ise kronik saçkırandan muzdarip üç hastayı başarıyla tedavi etti. Bu ilaçların her ikisi de başlangıçta artrit ile savaşmak için tasarlanmışlardı ve saçkıran tedavisi için de kullanılabileceği düşünülüyor. Piyasaya sürülmeleri için birkaç yıl geçmesi gerekebilir.
Saçkıran Hastalığına Sahip Çoğu Kişi İyileşir mi?
Bir noktada, bağışıklık sistemi genellikle saç köklerine saldırmayı durdurur ve saç zamanla tam hacmine ve yoğunluğuna kavuşur. Bununla birlikte, küçük bir yüzdede bulunan saçkıran hastasının ise, saç kökü altyapısı, beyaz kan hücreleri tarafından art arda büyüyemeyeceği noktaya kadar defalarca zarar görmüştür. Bu grup için saçkıran semptomları kalıcı olması muhtemeldir.
Kalıcı saçkıran hastalığı büyük olasılıkla aşağıdakileri yaşayanlarda görülür:
kalıcı saçkıran belirtisi olabilir.